Çocuklar evin hükümdarı mı olmalı?

Özellikle iki yaş gibi özerklik duygusu bağımsızlık bebekte oldukça belirgindir, hem anneye bağımlı hem özerk bir durumu vardır ,inatçılık ve ağlamalar bu dönemde sık görülür, kendi bedeninin kontrolünün kendisinde olmasını ister anne de çocuğunun kendi  istediği zaman yemek yemesini,kendi istediği zaman tuvalete oturmasını bekler, çocuk kendi isteklerine aykırı düşen bu isteklere direnç gösterir.Çocuklar duygularını davranışlar aracılığı ile ifade ettiklerinden ağlamalar bu dönemde sıklaşır. Öncelikle bu dönemde çocukların hareketli, keşfedici ve karıştırıcı, ısrarcı ve tutturucu olduklarını bilmek  gerekir, ancak bu olumsuz özellikler geçicidir, 3 yaş gibi daha uyumlu , kurallara uyan beklemeyi bilen bir çocuk ortaya çıkacaktır.

Çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar vermek ,sınırlarını öğretmek ruhsal anlamda sağlıklı ve mutlu yetişkinler olmaları adına oldukça önemlidir. Her ortamın bir kuralı vardır ve uyum gösterebilen çocuklar yetiştirmek önemlidir, çocuk kendine uyum gösterilmesini beklerse bebeklik döneminden çıkamaz ve benci olması sağlanmış olur.

  • Ebeveynler hayatlarının tamamen değiştiğinden yakınıp dururlar; peki hayatı tamamen çocuk odaklı yaşamak doğru mu?

Çocuk sahibi olmaya karar verilen andan itibaren ebeveynler in  hayatları değişir. Ancak bu değişimin boyutu ailenin bireylerin özelliklerine bağlıdır. Her sistem bireylerin özelliklerini taşır. Sadece çocuk odaklı bir yaşam yetişkinin nerde olduğu sorusunu akla getirir. Çocuğa yaşına uygun olmayan sorumluluklar vermek, kararlar vermesini beklemek aslında çocuğa güven duygusu değil güvensizlik, kaygı ve mutsuzluk verir. 2 yaşındaki bir çocuğa ‘kendine sandviç hazırla ve ye demek ne kadar anlamsızsa, 5 yaşındaki çocuğa haftasonu alışveriş yapabilir miyim demek de o kadar anlamsızdır.

  • Çocuklar da biraz aile yapısına ayak uydurmalı mı?

Çocuklar zaten aile yapısına ayak uydururlar . Çocuklar sınırları zorlamayı da isterler nerede duracağını öğreten bir yetişkine ihtiyaç duyarlar. Böylece kendilerini güvende hissederler.  Aile içindeki rollerin karışması, kayması, yer değiştirmesi hem çocuğu hem de ebeveynleri huzursuz eder.

  • Anne babanın çocuktan bağımsız bir hayatı olduğu çocuğa nasıl anlatılmalı?

Davranışlarınız çocuğunuza en güzel örnektir. Sen , ben,biz  zamirlerinin kullanılması,

Sen odanda oynarken biz film izliyor olacağız  ya da sen eşyalarını toparlarken ben kitap okuyor olacağım gibi evde ayrı aktiviteler yapmak la bu durum belirtilmeye başlanabilir.