Sarsılmış Bebek Sendromu

Bebeklerin veya çocukların kollarından veya gövdelerinden tutarak şiddetli bir şekilde sarsılması sonucu gelişen sendroma ‘sarsılmış bebek sendromu’ denir. Doğumdan sonra ilk yıllarda kafatası büyüktür ve bebek sarsıldığında boyun kasları da yeterince gelişmediğinden beyin duvara çarpar gibi kafatasına çarpar. Çocuğun bu özelliklerinden dolayı, meydana gelen bir sarsmada beyni ciddi hasarlar görebilmektedir. Bu sarsmalar neticesinde kafa içi kanamalar meydana gelmekte, sinir sisteminde kopmalar oluşmakta, göz içi kanamalar ortaya çıkmakta, kemik kırıkları ve hatta ölüm oluşabilmektedir.

Neden olur?

Birinci neden ailelerin ya da bebeğe bakımından sorumlu kişilerin onu cezalandırma isteği, öfkeye hakim olamama ya da ağlamasını durdurma isteği gelir.

Özellikle iki yaş altı bebekler daha fazla risk altındadır.

Bebekler neden ağlar?

Ağlamak bebeklerin iletişim kurma yöntemidir. İlk ya da ikinci aylarını doldurana kadar gözyaşları olmadan ağlayan bebekler size aç, yorgun, hasta olduklarını; üşüdüklerini, altlarının temizlenmesi gerektiğini, aynı pozisyonda durmaktan rahatsız olduklarını ya da sadece fiziksel temas kurmak  ve güvende hissetmek istediklerini anlatmak için ağlarlar. Bebekler ağlarken bir ihtiyacım var ve bunun giderilmesi gerekiyor derler aslında. Ve eğer bu ihtiyacı hızla bulup müdahale ederseniz ağlamaları kesilir.Bazı kişiler bebekleri ağlamaları için kendi kendine bırakmanız tavsiye etseler de temel güven duygusunun oluşabilmesi, bebeğin kendini değerli ve güvende hissedebilmesi için müdahale etmek ve kendi kendine geçmesini beklememek önemlidir. Zamanla bebeğin dilini, çözecek ve ağlama şeklinden bebeğin ihtiyacını anlayabilir olacaksınız. Ayrıca bebeklerin ilk 3 ayda günde 3-4 saat ağlamaları normal sayılır .Özellikle kolik durumu varsa bu süre daha da uzayabilir.

Bebek ağladığında ne yapmalı?

  • Bebeğinizin ilk ağlama sebebi açlık olabilir, eğer bunu düşünüyorsanız onu besleyin
  • Beslenmeden sonra ağlamaları kesilmediyse gaz çıkarmayı unutmuş olabilirsiniz, sancı şiddetli ağlama sebebidir
  •  Altını kirletmiş olma ihtimali olabilir, bunu kontrol edin ve altını değiştirin
  • Ortam ısısını ve giysilerini kontrol edin ortam ısısı uygun değilse bebek uyumak için rahatlayamaz.
  • Her şeyi kontrol ettiniz ve hala ağlıyorsa ten teması kurun, hafif bir kundak yaparak anne karnındaki gibi sarmalandığını hissetmesini sağlayın.
  • Özellikle gaz sancısı çeken bebeklerde temiz havaya çıkartmak ve hafifçe kucakta sallayarak şarkı söylemek de işe yarayabilir.
  • Tüm çabanıza rağmen bebeğinizi susturamıyor ve bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Daha önce pek ağlamayan bebekte ani başlayan ve uzun süren ağlamalar özellikle doktora başvurmayı gerektirir.

Çok yorgunluk ve uykusuzluk başlı başına bir gerginlik sebebidir. Bebeklerin ilk ayları zor bir dönemdir, özellikle çok ağlayan bir bebekleri varsa, ebeveynler, öncelikle en yakınlarından yardım istemelidir. Bebeklerini yarım saatliğine de olsa bırakabilmeli ve dinlenme ve kendilerine zaman ayırabilmelidir. Aile desteği imkanı yoksa ve bebek çok ağlıyorsa, anne ya da baba öfkesini kontrol edemiyorsa daha sakin eş hemen devreye girmelidir. Bu imkan da yoksa bebeği bir süre odasında beşiğinde bırakıp anne ya da baba öfkesi geçene kadar dinlenmelidir. Özellikle bu sırada ılık  bir duş almak, arkadaşınızla konuşmak, aileden destek istemek önemlidir. Gerilimizi anlatabileceğiniz birinin olması oldukça etkilidir, komşunuzu çağırın, ne yaparsanız yapın ancak bebeği asla ama asla sarsmayın!